Ja, je mag ‘nee’ zeggen als iemand over jouw grenzen gaat. Grensoverschrijdend gedrag is voor iedereen anders: jij bepaalt waar jouw grenzen liggen.
Het is normaal om met anderen te experimenteren, elkaar te plagen of uit te dagen. Geen probleem, zolang iedereen zich er goed bij voelt. Of als het een ruzie is, oké zolang het uitgepraat wordt.
Een grapje te veel? Een aanraking die onaangenaam voelde? Zodra iets niet goed aanvoelt, mag je ‘nee’ zeggen tegen de ander. Ook als iets in het begin wél leuk was en je het toen wél wou.
Ga je bijvoorbeeld na een date mee naar huis met iemand? Dat betekent niet automatisch dat je toestemt om seks te hebben.
Toestemming mag dus altijd veranderen. Nee zeggen is niet makkelijk, wél belangrijk.
Dat kan op verschillende manieren:
Zie ook:
Praat erover met iemand die je vertrouwt, zoals een familielid, leerkracht, iemand van het CLB of aanspreekpunt integriteit (API) in je jeugdvereniging of sportclub.
Vind hier concrete tips voor hulp bij:
Vraag toestemming aan de ander vooraleer je verder gaat.
Het hangt af van persoon tot persoon wat oké is en wat niet. Bepaalde grapjes, aanrakingen, opmerkingen ... zijn voor jou misschien oké en voor iemand anders niet. Of omgekeerd.
Toestemming kan ook altijd veranderen en de ander mag op élk moment ‘nee’ zeggen. Je lief kussen kan het ene moment wel leuk zijn en het ander moment niet meer. Een eerste grapje kan leuk zijn, maar een tweede misschien kwetsend.
Zie ook:
FOTO: Matthias Oberholzer