Online pesten is het pesten van anderen via nieuwe media. Dat kan bijvoorbeeld via kwetsende sms’jes, beledigende e-mails of ongewenste foto’s op sociale media. Toch valt niet elke vorm van gemeen gedrag op het internet zomaar onder online pesten. Ontdek de voorwaarden die bepalen of je met online pesten te maken hebt en in welke vormen online pesten zich voordoet.
Wanneer negatief gedrag niet onder online pesten valt, moeten we het daarom niet minder ernstig nemen. De impact kan nog altijd groot zijn. Het is dus belangrijk dat kinderen en jongeren inzien wanneer hun gedrag of uitspraken kwetsend zijn, zodat het zich niet herhaalt.
Er zijn 4 manieren waarop online pesten zich kan uiten: de dader kan het slachtoffer beledigen, bedreigen, uitlachen of hinderen in sociale contacten. Het gedrag kan enkel zichtbaar zijn voor het slachtoffer, maar er kan ook een groter publiek bij betrokken zijn. Dat laatste hangt vooral af van het medium: bijonline pesterijen via e-mail of instant messaging apps is er geen publiek, op sociale media dan weer wel.
Uit onderzoek blijkt dat slachtoffers de ervaring pijnlijker vinden wanneer er een groot publiek bij betrokken is. Ook de vorm van de boodschap kan de impact bepalen: voor jongeren zijn foto’s en filmpjes vaak kwetsender dan gemene uitspraken.
Dit is een artikel van Mediawijs. Lees meer op mediawijs.be.
WIl jij je als ouder je informeren over de stappen die jij kan zetten wanneer je kind online gepest wordt? Check de Toolbox Online Pesten voor ouders. van VRT NWS en kom te weten hoe jij als ouder kan reageren, hoe je het pesten kan stoppen en wat je vooral niét moet doen … ?
Ga naar de toolbox