Als je kind jou vertelt dat het gepest wordt, dan zal dit jou als ouder raken. Probeer kalm te blijven en je emoties onder controle te houden. Je kind heeft er geen baat bij om te zien dat het jou emotioneel raakt en kan mogelijk afhaken in het gesprek. Nu je kind deze eerste belangrijke stap gezet heeft, is het belangrijk het gesprek op gang te houden.
Stel vragen:
Vertel dat (cyber)pesten onaanvaardbaar is en dat je kind er niet alleen voor staat. Maak duidelijk dat hem/haar/hun geen schuld treft: het is nooit jouw fout als je gepest wordt. Bedank je kind dat het jou over het pestprobleem vertelt, want dat is niet gemakkelijk.
Bespreek samen:
Doe niets wat je kind niet weet. Als je iemand moet contacteren terwijl je kind dit niet wil, vertel je kind waarom dit echt nodig is.
Neem contact op met de persoon die jullie vertrouwen binnen de school, de sportclub of jeugdvereniging. Maak samen afspraken en hou elkaar op de hoogte van de opvolging.
Pesten doet zich meestal voor in groep en wordt best aangepakt daar waar het zich voordoet, in de groep. Probeer daarom altijd eerst het probleem intern, binnen de groep op te lossen (zie vorige stappen). Pas als dat niet lukt, kan je hulp zoeken extern, buiten deze groep.
ONDERWIJS: directie of CLB
JEUGD & CULTUUR: de groepsleiding of het bestuur
SPORT: club-API (aanspreekpunt integriteit) of bestuur
Lees ook: Is pesten een strafbaar feit?
Als vorige stap niet lukte, zoek dan hulp bij:
ONDERWIJS: schoolbestuur
JEUGD & CULTUUR: API van je organisatie
SPORT: federatie-API
Als alle vorige stappen onvoldoende hebben geholpen, kan je contact opnemen met het Kinderrechtencommissariaat.